Početna Red weekend! Vijesti Stil života Scena Zdravlje Biznis Zabava Nagradna igra
02.01.2010. u 12:22 sati
Slavlja od Evrope pa do daleke Australije
U Kini Bosanci ne smiju na ulice
Novogodišnja slavlja i običaji dočeka Nove Godine su dio tradicije naroda širom svijeta. Dok Sudanci bacaju štapove, a žene njišu kukovima na zabavama koje su zabranjene, Kinezi feštaju i slave Novu godinu više od mjesec dana. Hiljade Bosanaca i Hercegovaca ispratilo je staru i ušlo u Novu van BiH.
U Kini Bosanci ne smiju na ulice


Bosanka Darija Šafranić koja radi za britansku Vladu dvije godine je provla u Sudanu i fascinirana je slavljem u ovoj afričkoj zemlji.

Šerijatska zemlja

- Sudan je isključivo šerijatska zemlja i kod njih nema javnog dočeka Nove godine. Stranci, kao što sam i ja bila pravi privatne zabave. Na tim zabavama se pojavi i poneki Sudanac, ali često dođe policija i odvede ih. Sudanci slave uz bacanje štapova i to izgleda jako čudno, dok žene njišu kukovima i po nekoliko sati. Jedna njihova pjesma traje i po 20-tak minuta i jako su dosadne. Za slavlja jedu najviše janjetine, jaretine i ribe u koju stave i po nekoliko litara ulja, jer vole umakati – kaže Darija Šafranić koja je dvije godine živjela u Khartoumu.

Sarajlija Elmedin Kapur već dugo živi u Gold Coastu (Australija) i tvrdi kako su Bosanci u ovoj zemlji u potpunosti primili australski način života.

Nova Godina na plaži

- Bosanci Novu Godinu u Australiji slave na ulicama, trgovima ili plažama, a nakon vatrometa svi krenu u šetnju gradom i jedni drugima čestitaju Novu Godinu. Oni koje srce više vuče domovini, odluče se za zabave po bosanskim klubovima uz našu muziku, jelo i piće. Najčešće bude upriličeno gostovanje nekog pjevača iz BiH, priča nam Elmedin Kapur, Bosanac koji u Australiji živi više od decenije

Elmedina u Australiji posebno fastiniraju “ljetni” Djeda Mrazovi.

- Iako je decembar, ovdje je jako toplo. Čest je slučaj da Djed Mraz poklone djeci dijeli u šorcu i kratkoj majici, što je prava atrakcija, ističe Elmedin.

Pića obojena karamelom

Za razliku od vruće Australije na Islandu je potpuno drugačija slika. Izuzetno hladno vrijeme uz veliku dozu žestokih pića upotpunjuje novogodišnje praznike.

- Tradicionalno svi ručamo kući, jedemo goveđi  kuhani but u komadu, pijemo piće Malta-Malta,koje je od ječma, hmelja, vode i najviše podsjeća na pivo,a može biti obojen karamelom. Kao prilog tome jede se kuhani krompir i mladi sir.

U ponoć se čeka na određenom mjestu uz velike količine votke – tvrdi Kenan Bučaj Sarajlija koji radi u ribarnici na Islandu.

Neslana jela

Enver Lugušić je trener golmana nogometne reprezentacije BiH i već nekoliko godina radi u klubu Shanghai, za koji je potpisao i selektor Miroslav Blažević. Lugušić je fasciniran kineskom proslavom Nove godine.

- Na početku se nisam mogao navići na njihovu hranu, ali poslije dvije godine polako se navikavam. Oni gotovo nikako ne sole jela, nekad znam čekati solanu u restoranu i po pola sata. Za proslavu jedu sve, to ne možete vjerovati. Puževi, kornjače, žabe, sve gutaju s velikom slašću. A, sve to zalijevaju rakijom Sake, koja je njihova tradicija. Međutim, ono po čemu pamtim njihove dočeke su vatrometi koji traju dan – noć, a ja od straha ne izlazim na ulicu – tvrdi Enver Lugušić trener golmana Shengeia.
Kada bolje razmislimo i vidimo kako Bosanci i Hercegovci dočekuju Novu Godinu širom planete, ipak je možda i najbolje u našoj lijepoj BiH, pa uz malo suhomesnatih proizvoda ponešto žvaknuti, bez velike pompe.

Italija, Amerika, Belgija...


Ismar Gorčić je bh. teniser koji 10-tak godina živi u Italiji, priča nam o dočecima u Italiji.

- Onaj ko ima para ide u Rim, jer tamo je na trgu čudo. Ako se želite provesti u restoranu jedna veče koštat će vas minimalno 10 eura. Sirevi, crveno vino i pasta su obavezni – priča nam Gorčić.

Mirzeta Dautović radi u turističkoj agenciji na Floridi i već osam godina dočekuje Novu Godinu u Americi.

- Slavlje na otvorenom uz velike količine alkoholnih pića, pa čak i droga su nešto što je američka realnost. Bosanci najčešće slave u porodičnom ambijentu – veli Mirzeta.

Veldin Muharemović dvije godine igra fudbal u Belgiji i tvrdi kako Belgijanci gledaju da što jeftinije prođu za praznike.

- Belgijanci su veliki gurmani, vole jesti u restoranima, ali uvijek gledaju da što jeftinije prođu. Kod njih nema klasičnih svirki kao kod nas. Od hrane najviše vole punjeni losos, naravno uz pivo – ističe Veldin. 

(Kenan Zećo/Weekend.ba)

Bookmark and Share
Print



Komentari na članak
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Weekend.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Weekend.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Weekend.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.







CAPTCHA Image
Refresh



Objavljeni komentari
Najčitanije
Ostale vijesti
Vremenska prognoza

BanjaLuka
N/A°C N/A°C

Bihac
N/A°C N/A°C

Bugojno
N/A°C N/A°C

Livno
N/A°C N/A°C

Mostar
N/A°C N/A°C

Sarajevo
N/A°C N/A°C

Tuzla
N/A°C N/A°C

Trebinje
N/A°C N/A°C

Zenica
N/A°C N/A°C
Anketa
Kupujete li na rasprodajama?
Da
Ne
Povremeno
Rezultati
Popularne pretrage